Koffiespreekuur 2 juni: Ijskoffie!
Ijskoffie! Een warme zomerse dag met een ijskoffie in je hand. Dat is pas echt genieten. Maar, hoe maak je zo’n overheerlijke ijskoffie? En wat houden de methodes voor het maken van ijskoffie eigenlijk in?
Verschillende zetmethodes
Bij het maken van ijskoffie wordt vaak één van de volgende drie soorten methodes het vaakst gebruikt: Cold brew, cold drip en de flash brew methode. Alle drie de methodes hebben hun eigen smaak en hebben ook een verschillende tijd nodig om er een ijskoffie te maken. Tijdens het koffiespreekuur bespreken we deze drie meest gebruikte methodes en vertellen hoe je ze thuis ook kan maken.
Cold Brew
Cold Brew is de methode voor het maken van ijskoffie die onder andere vaak wordt gedronken in Australië en Amerika. De ijskoffie is relatief makkelijk zelf thuis te maken en is ook in grote hoeveelheden te fabriceren. Dat maakt het daarom ook minder duur. Cold Brew wordt gemaakt met gemalen koffie op filtermaling en koud water in een grote pot of bak. Dit weekt tussen de 12 en 24 uur met elkaar. Daaruit ontstaat vaak een wat bittere smaak omdat de koffie lang in contact staat met de koffie.
Cold Drip
Om Cold drip te maken is meer geavanceerd apparatuur vereist. Bij deze zetmethode komt een ‘dripper’ kijken en koffie gemalen op filtermaling. Het water wordt aan de bovenkant van de ‘dripper’ ingeschonken met ijs en dript om de anderhalve seconde een druppel ijswater op de gemalen koffie. Daarna komt de koffie onderaan de ‘dripper’ terecht waar ook ijs ligt. Dit zorgt er wel voor dat de ijskoffie wordt aangelengd met water en dus verdund wordt. Het kost tussen de 6 en 8 uur de tijd om het te maken.
In Azië wordt Cold drip ook wel Dutch Coffee genoemd. Volgens hen is de drank namelijk door Nederlanders uitgevonden. Echter is dat niet helemaal zeker.
Flash Brew
Flash brew is de zetmethode welke Man met Bril Koffie gebruikt voor ijskoffie. Je kan flash brew op verschillende manieren maken, wat er ook voor zorgt dat de ijskoffie elke keer verschilt in smaak en moeilijk is om een consistente smaak te hanteren. Flash brew bestaat uit het principe dat er warme koffie snel afgekoeld wordt. Dat gebeurd veelal met ijs, wat onderaan in de filterkan ligt. Dit vereist wel veel ijs, maar is binnen 5 minuten te maken.
Man met Bril Koffie heeft een eigen flash brew methode ontwikkeld waarmee de warm gezette koffie door een extreem gekoelde buis stroomt, wat met een warmtewisselaar koud te houden is. Naarmate het door de buis loopt koelt de koffie af en wordt het flash brew. Siebe vertelt hier tijdens het koffiespreekuur graag nog meer over.
Zelf maken
Wil je het zelf maken? Dat kan! Tijdens het koffiespreekuur geven we je recepten voor alle zetmethoden voor de beste ijskoffie mee. Kan je er niet bij zijn zondag 2 juni? Kom dan 7 juli naar het koffiespreekuur! Neem dan zeker weer je gear mee als je problemen hebt en dan gaan we het hebben over cascara!